Aarhus Universitet i Herning skal se nærmere på potentialet i bølgeenergi. Foto: PR-foto

Nyt Herning-projekt: Er der penge i Vesterhavets bølger?

Aarhus Universitets institut i Herning skal gøre bølgeenergi til en fornuftig forretning i et nyt forskningsprojekt sammen med Danmarks Tekniske Universitet

FORSKNING Vesterhavets bølger rummer masser af energi. Det står klart for de fleste mennesker, som har besøgt det eller badet i det, men kan den stærke naturkraft omdannes til en god forretning?

Det skal et nyt forskningsprojekt ved Aarhus Universitet i Herning (AU Herning) forsøge at finde svaret på i samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet.

Læs også
Nyheder

Giftigt brandskum: Frygt for forurening af kolonihave i Herning

Her skal parterne undersøge, om bølgeenergi har potentiale til at blive en seriøs medspiller i den grønne omstilling og danne grundlag for en bæredygtig forretningsmodel. Projektet tager udgangspunkt i et innovativt bølgeenergianlæg, som er blevet udviklet af virksomheden Crestwing i Frederikshavn.

- Bølgeenergi har været afskrevet i nogle år efterhånden, men designet på Crestwings nye bølgeenergianlæg lader til at besidde uudforsket potentiale, som vi skal have kigget nærmere på, siger energiforsker Peter Enevoldsen, som leder projektet ved AU Herning.

Kan supplere vind-energi

Han forklarer, at bølger indeholder langt mere energi i forhold til vind, men samtidig er bølgeenergi også langt dyrere at konvertere til strøm.

- Derfor skal vi undersøge, om det vil give økonomisk mening at satse på bølgeenergi fremfor eksempelvis batterier, der kan opbevare energi fra vindmøller, siger Peter Enevoldsen, der dog understreger, at energi fra bølger aldrig ville kunne udkonkurrere vind økonomisk.

- Men bølgeenergien kan kompensere for den manglende strømproduktion, når møllerne står stille, tilføjer han.

Læs også
Mennesker i byen

Hjemmehjælpen er plaget af brok: 21-årige Janni Jensen opfordrer flere til at gå i gang med uddannelsen

Crestwings bølgeenergianlæg, som sætter rammen for forskningsprojektet, er baseret på teknologier fra skibsbygningsindustrien og består af to hængslede pramme, der ligger på havoverfladen og følger bølgernes bevægelse. Det er dokumenteret i tidligere test både i bassin og offshore, at anlægget effektivt producerer energi med alle bølgelængder, der er længere end anlægget.

Bevilling på seks millioner

Forskningsprojektet skal optrævle den underliggende fysik bag teknologien og se på, hvordan man kan optimere anlægget både med hensyn til effektivitet og omkostninger.

- Vi indgår i et tværfagligt samarbejde parterne imellem for at give et så holistisk bud som muligt på, hvordan bølgeenergianlæg kan optimeres, siger Peter Enevoldsen.

Forskningsprojektet har fået bevilliget 6,2 millioner kroner af Danmarks Frie Forskningsfond.

Læs også
Mennesker i byen

Mikkel Sørensen gennemførte læretid trods ensomhed, stress og angst: Når jeg gør noget, gør jeg det 100 procent